28 اردیبهشت سالروز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری و روز ملی ریاضیات
شرح زندگی نامه
روز بزرگداشت حکیم عم خیام ابوالفتح عمر ابن ابراهيم، مشهور به حکيم عمر خيام، فيلسوف، رياضی دان، ستاره شناس و شاعر قرن پنجم هجری قمري/ قرن دوازدهم ميلادی است. او در زامياد (بيست و هشتم ) ارديبهشت 427 هجري در نيشابور زاده شد. وی پس از طی تحصیلات در حوزه ای مختلف در رشته ریاضیات و نجوم تبحر خاصی یافت و در این حوزه شیوه های خاصی را در حل مسایل مختلف ابداع کرد. حکیم عمر خیام به دلیل تبحر و دانش عظیمی که در این دو علم بدست آورده بود، ملکشاه سلجوقی او را به سوی در بار فراخواند و وی را در صدر نشاند.
حکیم عمر خیام بنا به در خواست ملکشاه رصدخانه ملکشاهی را ساخت و در صدد اصلاح تقویم موجود بر آمد. تقویم جلالی او که امروزه در میان ایرانیان رواج دارد از چنان اعتباری بر خوردار است که تا کنون کمتر به آن ایراد وارد شده است.
آثار
حکیم عمر خیام تنها به این امر مبادرت نورزید و از خود آثار گران بهایی در حوزه های مختلف علمی به جای نهاده است که از میان آنها می توان به رساله فی شرح ما اشکال من مصادرات اقلیدس، رساله فی ابراهین علی المسائل الجبر و المقابله، میزان الحکم رساله الکون و التکلیف، الجواب عم ثلاث مسائل اضیاء العقلی، رساله فی الوجود، رساله فی کلیه الوجود، نوروزنامه و کتاب الزیج المکشاهی اشاره کرد. کتاب جبر و مقابله خیام با تلاش دانش پژوهان ایرانی در سال 1742 در یکی از کتابخانه های لیدن یافته شد. این کتاب در 1815 توسط تنی چند از دانشمندان فرانسوی ترجمه و منتشر شد.
حکیم عمر خیام را امروزه بیشتر به دلیل اشعارش می شناسند. این دانشمند بر جسته جهان اسلام در سال ۵۱۷ هجری قمری چشم از جهان فرو بست.
دارنده چو ترکیب و طبایع آراست از بهر چه او فکندش اندر کم و کاست؟
گر نیک آمد، فکندن از بهر چه بود؟ ور نیک نیامد این صور، عیب که راست؟
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.